Lama Jampa Monlam - Retir i comentari de Vajrayoguini

Lama Jampa Monlam
del 26 gener 2018 al 10 febrer 2018
Llista d'espera

NOTA: Tan sols queden places en la llista d'espera.

Les preinscripcions comencen el 15 de setembre. Els «Amics de Tushita» registrats abans del 31 d'agost tenen un període de preinscripció prioritari de l'1 al 15 de setembre.  Per tal de participar al retir s'han de satisfer uns certs requisits. La preinscripció no assegura la participació en el retir que dependrà de que es compleixin els requisits. 

REQUISITS: Només poden participar en aquest retir aquells que hagin rebut la iniciació a la pràctica de Vajrayoguini d'un mestre qualificat. Lama Jampa Monlam NO donarà la iniciació. Veure més baix la llista completa de requisits.

COMPROMÍS: Sadhana breu de Vajrayoguini diària.

Poques persones al món tenen tanta experiència en la meditació com Lama Jampa Monlam, que ha passat gran part de la seva vida meditant, amb més de 30 anys de retir en solitari, molts dels quals dedicats a la pràctica de Vajrayoguini, de la qual n’és un expert. Als seus 90 anys, Lama Monlam és un exemple viu d'alegria interior, vitalitat, amor i saviesa, mostrant-nos que una felicitat genuïna és possible i que es pot cultivar transformant la nostra ment.

Requisits

Per poder realitzar el retir, cal:

 • Haver rebut la iniciació a la pràctica de Vajrayoguini d'un mestre qualificat. És a dir, d'un mestre qualificat que segueixi els consells del Dalai Lama pel que fa a les pràctiques. Lama Jampa Monlam NO conferirà la iniciació.
 • No patir trastorns psicològics o psiquiàtrics de consideració.
 • Venir amb una forta determinació i entusiasme per completar el retir. Un retir no són unes vacances, serà intens, i una ferma motivació serà de gran ajuda.
 • Completar la recitació de 100.000 mantres, participant en totes les sessions del retir.
 • Seguir el procés d'inscripció que t’indicarà el centre (veure més avall).
 • Haver realitzat tantes pràctiques preliminars com sigui possible.
 • Tenir certa experiència en la pràctica de Vajrayoguini.

Retir i comentari

El retir-comentari està dirigit a persones compromeses amb la pràctica, a aquells que realment volen practicar Vajrayoguini a la seva vida.

En quant al comentari: Hi ha varis tipus de comentari, el que donarà Lama Jampa Monlam són ensenyaments sobre com practicar Vajrayoguini per a què siguem bons practicants, no el comentari formal detallat i complet que es dóna en més temps.

Pel que fa al retir, es realitzarà el retir d'aproximació a la pràctica de Vajrayoguini, en el qual cada persona es compromet a completar la recitació de 100.000 mantres, participant en totes les sessions del retir. Les sessions del retir seran guiades per docents qualificats.

El retir serà intens, i cal venir preparat per a això. Seran unes 10 hores de retir (unes 7h de les quals de recitació de mantra), més 2h de comentari. (Veure horari provisional). El retir es realitzarà principalment en una atmosfera de silenci.

El centre proporcionarà els textos necessaris pel retir, segons les necessitats dels participants.

Compromisos

Compromís per rebre el comentari: sadhana breu de Vajrayoguini diària de per vida.

Idioma

Lama Jampa Monlam donarà el comentari en tibetà, i aquest serà traduït a l'anglès i al castellà.

Les sessions del retir seran guiades algunes en anglès i algunes en castellà. En tot cas, cadascú podrà triar l'idioma del text de pràctica que li proporcionarà el centre, amb la qual cosa podrà seguir totes les sessions en el seu idioma.

Dates

Es requereix que els participants arribin al centre un dia abans de començar el retir (especialment els que vinguin de l'estranger) o com a mínim el mateix dia aviat al matí, i que informin de la seva arribada amb la deguda antelació per a poder organitzar l'arribada al centre. La sortida es pot fer l'últim dia de retir a la tarda o bé l'endemà, depenent de les necessitats de cada participant.

Informació pràctica

 • Per a informació sobre l'allotjament, fer clic aquí.
 • El centre no pot facilitar habitació individual.
 • Ja que la cobertura mòbil a la zona és molt limitada, es recomana deixar el número de telèfon fix de Tushita (+34 972.178.262) a un amic o familiar, per si els fos necessari contactar.
 • No és possible pagar amb targeta en el centre.

Inscripcions i informació

Les preinscripcions comencen el 15 de setembre. Els «Amics de Tushita» registrats abans del 31 d'agost tenen un període de preinscripció prioritari de l'1 al 15 de setembre. Per tal de participar al retir s'han de satisfer uns certs requisits. La preinscripció no assegura la participació en el retir, que dependrà de que es compleixin els requisits.

Per a la preinscripció enviar un email a oficina@tushita.es.

Si vols estar al dia d'aquesta i de totes les nostres activitats et pots subscriure al butlletí de notícies.

Aportació 
Si es fa la inscripció abans del 31 d'octubre: 600 € Inclou curs, allotjament i menjars.
Si es fa després del 31 d'octubre: 700 € Inclou curs, allotjament i menjars.

Lama Jampa Monlam es defineix com un simple monjo budista, però darrere d'aquesta humilitat es manifesten unes qualitats humanes que poques persones irradien de la mateixa manera, una alegria interior i una força que transmet al seu voltant, així com una gran compassió, una profunda comprensió de la pràctica meditativa, i una gran vitalitat que el porta a seguir meditant, viatjant i ajudant sempre que pot, encara als seus 90 anys.

Lama Monlam, refugiat tibetà i meditador amb més de 30 anys d'experiència en retir solitari, va néixer al Tibet el 1926 en una família de nòmades. Als quatre anys va entrar al monestir de Tsecholing, on va adquirir el títol de "mestre de cerimònies" per al temple Lokeshvara, situat a l'interior del Potala, el monestir-residència del Dalai Lama a Lhasa. El 1962, a causa de la invasió de la Xina i tement per la seva vida, va haver d'escapar del Tibet, creuant els Himalayes. Es va poder refugiar primer a l'Índia i després al Nepal, al monestir de Samtenling a Bodhnath, on es va fer amic d'un lama tibetà molt especial i conegut a occident, Lama Thubten Yeshe. El 1972 Lama Yeshe funda el monestir de Kopan a Kathmandú i li ofereix a Lama Monlam el càrrec de direcció, que hi renuncià perquè havia decidit dedicar-se de forma intensiva a la meditació.

Decidit a comprovar els grans efectes de la meditació en primera persona, emprèn retirs solitaris de meditació que duraran anys. Els primers nou anys de retir els va passar en una petita cabana al turó de Swayambu (Nepal), després dels quals va ser convidat pels seus deixebles, persones que el van anar coneixent al llarg d'aquells anys i que van començar a admirar-lo per la seva pràctica i el seu caràcter, a viure i a meditar en el temple de Vajrayoguini a Pharping (Nepal). Allà va continuar, sense interrupció, la seva pràctica en relació amb les deïtats Tara Blanca, Yamantaka i Vajrayoguini, i també van perfeccionar les seves habilitats de sanació.

A mitjans dels anys 90 va començar a tenir deixebles occidentals, sobretot italians, que el van convidar al seu país. Des de llavors, i encara a la seva edat, segueix viatjant incansablement, dividint el seu temps entre el Nepal, on continua la pràctica de la meditació, i occident, sobretot Itàlia, on és convidat a donar conferències i a ensenyar a nombrosos llocs. Enguany tenim la gran sort de rebre la seva visita també al nostre país.