El Bodhicharyavatara: la pràctica del bodisatva

L'essència del budisme Mahayana
Hans Burghardt
del 7 setembre 2018 al 11 setembre 2018

En aquest curs veurem pràctiques, actituds i meditacions que ens poden conduir a un estat de felicitat genuïna que s'estén incondicionalment cap als altres i que és l'objectiu a què aspira el budisme Mahayana, al qual pertany el budisme tibetà. Ho farem explorant l'essència del missatge d'esperança de Buda Shakyamuni que, partint de l'observació i l'experiència, conclou que podem cultivar gradualment una felicitat més genuïna que depengui menys de les circumstàncies.

Per a això, farem servir com a guia una de les obres més estimades en el budisme Mahayana: el Bodhicharyavatara (Una guia de l'estil de vida del bodisatva) de Shantideva, un text en el qual s'exposen de manera concisa, les meditacions i pràctiques que condueixen al desenvolupament i culminació de la bodichita, l'aspiració altruista d'aconseguir l'estat de Buda, per al benefici dels altres. El text es basa, principalment, en les sis perfeccions, 6 qualitats que condueixen al bodisatva (el cercador de l'estat de Buda) a culminar la seva aspiració altruista d'aconseguir el benestar universal i que si apliquem en la nostra vida, són font de satisfacció i benestar genuïns per a nosaltres i els demés.

El curs té un caràcter pràctic en el qual es combinaran explicacions, reflexions, instruccions per a la integració en la vida quotidiana i meditacions per desenvolupar atenció conscient, introspecció, espai mental i serenitat, sobre la base de les quals desenvolupar les qualitats positives i la visió lúcida de la realitat que ens permetin recórrer el camí a la felicitat altruista. L'objectiu principal del curs és facilitar un coneixement pràctic que pugui ser integrat en la vida quotidiana per contribuir a una vida més plena i satisfeta, que ens acosti a una felicitat més genuïna.

El budisme Mahayana

Pots llegir més sobre el budisme Mahayana en aquest article: El camí budista a la felicitat altruista.

A qui va dirigit

Si bé és aconsellable tenir un cert coneixement previ, aquests cursos són aptes per a qualsevol persona que tingui un interès genuí en el budisme i la seva pràctica.

Aportació 
220€ Inclou curs, allotjament i menjars.

Hans Burghardt és llicenciat en Bioquímica i Biologia Molecular i Doctor per la Universitat de Barcelona, on va passar set anys fent recerca en diabetis i càncer. Medita i estudia el budisme des de 2002, de la mà de grans mestres tibetans i occidentals com el Dalai Lama, Kirti Tsenshab Rimpotxé, Lama Zopa Rimpotxé, Lama Jampa Monlam, Khensur Jampa Tegchok i Alan Wallace, entre d'altres. Ha estudiat el Masters Program of Advanced Buddhist Studies of Sutra and Tantra a l'Istituto Lama Tzong Khapa (Itàlia) —un programa avançat de 6 anys de filosofia budista— i ha completat un any de retir individual de meditació. En l'actualitat combina la pràctica intensiva de la meditació amb l'activitat com a docent de cursos de meditació i de filosofia budista. Ensenya budisme i meditació des de l'any 2011 i té experiència com a docent tant a la universitat com a centres de meditació, així com en la traducció de textos budistes de l'anglès al castellà.