Docents

Habituals

Marina Brucet és llicenciada en Bioquímica i Biologia Molecular i Doctora per la Universitat de Barcelona. Estudiant y practicant de budisme des de fa anys, ha estudiat amb renombrats mestres de la tradició del budisme tibetà com el Dalai Lama, Lama Zopa Rinpoche, Lama Jampa Monlam i Khensur Jampa Tegchok, entre altres, i ha completat el programa d'estudis avançats Masters Program of Advanced Buddhist Studies of Sutra and Tantra, de sis anys de durada, a Lama Tzong Khapa Institute, Itàlia, així com un retir individual de meditació d'un any, entre altres. Ha traduït diversos textos de pràctica i de filosofia, i en l'actualitat combina els retirs de meditació amb l'ensenyament de la meditació i la filosofia budista, impartint tant cursos especialitzats com més generals, amb un enfocament que sempre té en compte el context i les circumstàncies de la vida occidental. 

Hans Burghardt és llicenciat en Bioquímica i Biologia Molecular i Doctor per la Universitat de Barcelona. Estudia i practica el budisme des de 2002, de la mà de mestres i meditadors tibetans i occidentals. Ha completat el Masters Program of Advanced Buddhist Studies a l'Istituto Lama Tzong Khapa (Itàlia), de sis anys de durada a temps complet, i un any de retir individual de meditació a més de nombrosos recessos de menor durada. Des del 2011 combina la pràctica intensiva de la meditació i l'estudi amb l'activitat com a docent en cursos de meditació i de filosofia budista, en cursos dirigits a un públic més ampli i com a guia de retirs de diferent durada, principalment a Espanya i Itàlia. És cofundador del projecte Dharmalabs, que té per finalitat compartir eines que permetin conrear i refinar el potencial que tenim com a éssers humans. 

Convidats

Lama Jampa Monlam es defineix com un simple monjo budista, però darrere d'aquesta humilitat es manifesten unes qualitats humanes que poques persones irradien de la mateixa manera, una alegria interior i una força que transmet al seu voltant, així com una gran compassió, una profunda comprensió de la pràctica meditativa, i una gran vitalitat que el porta a seguir meditant, viatjant i ajudant sempre que pot, encara als seus 90 anys.

Lama Monlam, refugiat tibetà i meditador amb més de 30 anys d'experiència en retir solitari, va néixer al Tibet el 1926 en una família de nòmades. Als quatre anys va entrar al monestir de Tsecholing, on va adquirir el títol de "mestre de cerimònies" per al temple Lokeshvara, situat a l'interior del Potala, el monestir-residència del Dalai Lama a Lhasa. El 1962, a causa de la invasió de la Xina i tement per la seva vida, va haver d'escapar del Tibet, creuant els Himalayes. Es va poder refugiar primer a l'Índia i després al Nepal, al monestir de Samtenling a Bodhnath, on es va fer amic d'un lama tibetà molt especial i conegut a occident, Lama Thubten Yeshe. El 1972 Lama Yeshe funda el monestir de Kopan a Kathmandú i li ofereix a Lama Monlam el càrrec de direcció, que hi renuncià perquè havia decidit dedicar-se de forma intensiva a la meditació.

Decidit a comprovar els grans efectes de la meditació en primera persona, emprèn retirs solitaris de meditació que duraran anys. Els primers nou anys de retir els va passar en una petita cabana al turó de Swayambu (Nepal), després dels quals va ser convidat pels seus deixebles, persones que el van anar coneixent al llarg d'aquells anys i que van començar a admirar-lo per la seva pràctica i el seu caràcter, a viure i a meditar en el temple de Vajrayoguini a Pharping (Nepal). Allà va continuar, sense interrupció, la seva pràctica en retir.

A mitjans dels anys 90 va començar a tenir deixebles occidentals, sobretot italians, que el van convidar al seu país. Des de llavors, i encara a la seva edat, segueix viatjant incansablement, dividint el seu temps entre el Nepal, on continua la pràctica de la meditació, i occident, sobretot Itàlia, on és convidat a donar conferències i a ensenyar a nombrosos llocs. 

V. Charles Trébaol va prendre l'ordenació en 1989. Des de llavors, ha passat molts anys en retir solitari al Pirineu i a Califòrnia i guia regularment retirs de 108 Nyung Nes a l'Institut Vajrayogini de França, per la qual cosa és un guia incomparable d'aquesta pràctica.

V. Sangye Khadro (Kathleen McDonald), originària de Califòrnia, va començar a estudiar budisme amb lames tibetans a Dharamsala, Índia, el 1973. Es va ordenar monja al Nepal l'any següent i va rebre l'ordenació completa (bhikshuni) el 1988. A petició dels seus mestres, el 1980 va començar a ensenyar, i des de llavors ha estat ensenyant budisme i meditació en diversos països arreu del món, prenent ocasionalment temps lliure per a retirs personals. Va exercir de professora resident a Buddha House, Austràlia, durant dos anys i a Amitabha Buddhist Centre, Singapur, durant onze anys. És graduada del Masters Program in Buddhist Studies in Sutra and Tantra, que va cursar a Lama Tsong Khapa Institute, Itàlia, durant el període 2008-2015. És autora del llibre Aprenent dels lames, entre d'altres.

Ordenat pel Dalai Lama fa més de trenta anys, el monjo suís V. René Feusi ha estudiat amb alguns dels més grans erudits i lames tibetans. També ha realitzat nombrosos retirs llargs, inclòs un retir de dos anys i mig de durada centrat en el desenvolupament de calma mental. Ha dirigit grans esdeveniments budistes a Europa, Àsia i Amèrica del Nord, i té estudiants a tot el món. Va ser mestre resident a l'Institut Vajrapani, a les muntanyes de Santa Cruz (EE.UU.), del 2001 al 2007, i actualment compagina els retirs amb l'ensenyança.

V. Antonio Satta va prendre l'ordenació al 1979 després d'haver conegut als seus principals mestres Lama Yeshe i Lama Zopa Rimpoché a Itàlia. Ha rebut ensenyaments del Dalai Lama, Ling Rimpoché, Serkong Rimpotxé, Song Rimpotxé, Kirti Tsenshab Rimpotxé, Rilbur Rimpotxé i altres mestres. Va estudiar 4 anys a Tharpa Choeling (Suïssa) amb Gueshe Rabten, i 4 anys més al monestir de Nalanda (França) amb Gueshe Jampa Techok. El 1981 va passar diversos mesos aprenent la pràctica de vipassana en MahasiSayadaw Insight Meditation Centre (Sri Lanka). En els últims 12 anys, V. Antonio s'ha dedicat a apropar la pràctica del vipassana del sistema theravada als estudiants de budisme de la tradició tibetana i la popularitat dels seus recessos ha anat creixent a tot el món. 

Andy Weber va estudiar art tibetà durant set anys sota la guia de reconeguts mestres a l'Índia i el Nepal i compta amb més de 35 anys d'experiència en l'elaboració de tankes. Les seves obres s'exhibeixen en molts temples i centres de tot el món, incloent el palau Potala de Lhasa, i les seves imatges apareixen en nombroses publicacions, entre les quals es troben diversos dels llibres editats per l'FPMT. Andy es dedica a compartir els seus coneixements artístics donant conferències, cursos i tallers arréu del món.

Bruno Rizzi és practicant budista des de l'any 1981; durant 7 anys va ser monjo al Monestir de Nalanda, França, on es va dedicar a l'estudi. Des de fa 10 anys treballa d'infermer al Christophorus Hospice de Munic i participa també en activitats inspirades en UEWC.