Retir de shamata: cultiu de calma i espai mental

Marina Brucet
del 16 agost 2019 al 20 agost 2019
Llista d'espera

NOTA: És possible fer aquest retir conjuntament amb el retir de lam rim posterior (retir complet del 16 al 25 d’agost).

Una ment distreta és una ment vulnerable i esclava de les emocions i actituds destructives. En renunciar a la nostra capacitat d'escollir en què posem la nostra atenció, instant a instant, ens fem esclaus d'obsessions, impulsos compulsius o pensaments i visions limitades i distorsionades de la realitat.

Quan allò que ens distreu ens agrada, ens lliurem cegament i contents amb això, inconscients d'estar cultivant una ment indisciplinada que, quan allò que ens atrapa és desagradable o ens fa mal, ens porta irremeiablement a patir, amb preocupacions, obsessions, i demés.

En aquest retir de meditació cultivarem l'atenció i la creació d'un espai mental de quietud (shamata) que ens permeti veure amb més claredat el nostre món interior i la nostra experiència del món extern i dels altres, per així desenvolupar una major llibertat sobre les emocions i actituds que ens fan mal i fan mal als altres.

A qui va adreçat

Tot i que les tècniques de meditació explicades en el curs tenen el seu origen en el budisme, l'aproximació serà laica i oberta a tot tipus de persones, pel que aquest curs és apte per a qualsevol persona, sigui principiant o amb experiència, que tingui interès a practicar les tècniques que es proposen. 

Estructura del retir

El retir es farà en una atmosfera de silenci. El seu format és eminentment pràctic, combinant instruccions tècniques clares i senzilles amb nombroses sessions de pràctica. Les diferents tècniques es presentaran posant l'èmfasi en els seus objectius fonamentals: calmar i enfocar la ment, desenvolupar espai mental, cultivar l'atenció i millorar el coneixement d'un mateix.

Arribada i sortida del retir

El divendres, s'espera l'arribada dels participants a partir de les 18:30h i hi haurà una sessió d'introducció al retir després de sopar. La sortida és l´últim dia després del dinar.

Idioma

El retir es farà en català o en castellà segons la llengua que entenguin els participants.

Aportació 
Del 16 al 25 d’agost (shamata i lam rim): 315€. Inclou allotjament i menjars.
Del 16 al 20 (shamata): 150€. Inclou allotjament i menjars.
Del 20 al 25 (lam rim): 190€. Inclou allotjament i menjars.

Marina Brucet és llicenciada en Bioquímica i Biologia Molecular i Doctora per la Universitat de Barcelona. Estudiant y practicant de budisme des de fa anys, ha estudiat amb renombrats mestres de la tradició del budisme tibetà com el Dalai Lama, Lama Zopa Rinpoche, Lama Jampa Monlam i Khensur Jampa Tegchok, entre altres, i ha completat el programa d'estudis avançats Masters Program of Advanced Buddhist Studies of Sutra and Tantra, de sis anys de durada, a Lama Tzong Khapa Institute, Itàlia, així com un retir individual de meditació d'un any, entre altres. Ha traduït diversos textos de pràctica i de filosofia, i en l'actualitat combina els retirs de meditació amb l'ensenyament de la meditació i la filosofia budista, impartint tant cursos especialitzats com més generals, amb un enfocament que sempre té en compte el context i les circumstàncies de la vida occidental.