Retir de purificació amb Vajrasattva

Marina Brucet
del 22 setembre 2017 al 25 setembre 2017

***NOTA: També es pot fer el retir només el cap de setmana***

"Necessitem una pràctica poderosa de purificació per tal de destruir tant la força o energia de la ment ignorant com les accions negatives del cos i la parla que puguin sorgir a partir d'elles."

Lama Thubten Yeshe

Hi pràctiques específiques que ens ajuden a desactivar patrons negatius i a alleugerir la gravetat del que ens pesa: són les anomenades pràctiques de purificació. Com el seu nom indica, serveixen per netejar, purificar, clarificar, allò negatiu, i es tracta en realitat de processos molt psicològics.

Es tracta, bàsicament, de portar a nivell conscient patrons, tendències, actes concrets, preocupacions o coses concretes que ens hagin passat, i vincular-les, mitjançant la visualització, a un procés de neteja, de clarificació, o, millor encara, de sanació. Acabem per sentir que estem purificats, integrant-ho, i així anem afeblint allò negatiu al contraposar-ho amb el que hem estat treballant. Això té també un reflex també a nivell inconscient, i per tant anem clarificant a tots els nivells. Són processos experimentats per innombrables meditadors, que ho han provat en primera persona. Cal tenir en compte, de tota manera, que es tracta d'un procés gradual i al qual ens hem d'aplicar al llarg del temps si volem que funcioni.

En aquest retir explicarem què és una pràctica de purificació, els elements que hauria de tenir perquè sigui el més efectiva possible, i com aplicar-ho a les necessitats i circumstàncies de cadascú. Utilitzarem com a pràctica específica el que es coneix com a pràctica de Vajrasattva però es podrà utilitzar, també, una pràctica més general, per a aquells que no estiguin avesats a la pràctica de Vajrasattva i que així ho desitgin.

A les quatre escoles del budisme tibetà, la pràctica de Vajrasattva és una de les pràctiques principals de purificació, i constitueix una de les principals pràctiques preliminars, que es realitzen per eliminar tendències negatives, alleujar càrregues, limitacions i errors comesos i superar obstacles. En la pràctica de Vajrasattva utilitzem la imaginació per a recrear una figura que encarna la puresa total, coneguda pel nom de Vajrasattva, i per a contactar-hi a nivell psicològic, imaginant llum que ens omple i ens neteja, en el que constitueix un procés en què utilitzem tots els recursos psicològics i imaginatius que tenim a l’abast per a produir la purificació, que tindrà reflex no només en el procés conscient sinó també en l’inconscient, i que produirà l’efecte de la pràctica.

Aquest retir és una magnífica oportunitat per a introduir-se a la pràctica de la purificació (per aquells que no la coneguin) i per aprofundir en la pròpia pràctica (per aquells que hi estiguin més avesats), així com per començar i/o avançar en la pràctica preliminar (per aquells que hi estiguin interessats). L’ambient de grup en un centre de retirs és ideal per a entrar i prosseguir amb la pràctica.

El retir inclourà meditacions en el Lam Rim, o camí gradual al ple desenvolupament del nostre potencial, que van des de la llibertat genuïna i l’eliminació de tota insatisfacció, patiment i condicionaments, a l’obrir-nos als demés i responsabilitzar-nos també nosaltres del seu benestar, i a la comprensió de l’experiència i la realitat d’una manera més lúcida i lliure de confusió.

A qui va adreçat

Aquest curs és apte per a qualsevol persona que tingui interès a aprendre les tècniques que es proposen. Aquestes tenen el seu origen en el budisme, si bé l'aproximació serà universal i oberta a tot tipus de persones.

Estructura del retir

El retir es farà en una atmosfera de silenci. El seu format és eminentment pràctic, combinant instruccions tècniques clares i senzilles amb nombroses sessions de pràctica. ES POT PARTICIPAR AL RETIR COMPLET, O NOMÉS EL CAP DE SETMANA.

Horari

El primer dia s'espera l'arribada dels participants a partir de les 18:30h, i hi haurà una sessió d'introducció al curs després de sopar. La sortida té lloc l’últim dia després del dinar.

Aportació 
Tot el retir: 165€ Inclou curs, allotjament i menjars.
Només cap de setmana: 110€ Inclou curs, allotjament i menjars.

Marina Brucet és llicenciada en Bioquímica i Biologia Molecular i Doctora per la Universitat de Barcelona. Estudiant y practicant de budisme des de fa anys, ha estudiat amb renombrats mestres de la tradició del budisme tibetà com el Dalai Lama, Lama Zopa Rinpoche, Lama Jampa Monlam i Khensur Jampa Tegchok, entre altres, i ha completat el programa d'estudis avançats Masters Program of Advanced Buddhist Studies of Sutra and Tantra, de sis anys de durada, a Lama Tzong Khapa Institute, Itàlia, així com un retir individual de meditació d'un any, entre altres. Ha traduït diversos textos de pràctica i de filosofia, i en l'actualitat combina els retirs de meditació amb l'ensenyament de la meditació i la filosofia budista, impartint tant cursos especialitzats com més generals, amb un enfocament que sempre té en compte el context i les circumstàncies de la vida occidental.