Retir de Mahamudra

Observar la ment i la seva naturalesa
Hans Burghardt
del 5 desembre 2019 al 8 desembre 2019
Últimes places

La meditació Mahamudra és un mètode molt directe i intuïtiu per tal de reconèixer la puresa de la ment i d'experimentar la naturalesa il·lusòria de l'ego. Aquest tipus de meditació, a l'aproximar-nos a com les coses existeixen en realitat, permet que la ment es torni més espaiosa i calma.

En aquest retir meditarem i parlarem de com experimentar aquesta claredat i puresa de la ment des de diverses perspectives.

Meditar per experimentar la naturalesa de la ment

Segons el budisme, la naturalesa de la ment és calma. El tràfec de pensaments i emocions no forma part de la naturalesa essencial de la ment i n'és tan sols un producte. Quan es permet que la ment reposi, sense agitar ni forçar-la a aturar-se, els pensaments sedimenten naturalment com sorra en l'aigua. 

A través de la meditació Mahamudra podem aprendre a observar els pensaments i emocions sense reaccionar impulsivament a ells ni seguir-los obsessivament. Observant sense reaccionar compulsivament, la ment s'asserena i el volum de pensaments es redueix, el que ens permet afrontar l'agitació de la vida quotidiana mantenint la calma mental. 

Això ens permet, a més, reconèixer la veritable naturalesa de les experiències i de la ment, la seva puresa i claredat, i experimentar la calma i la satisfacció natural que són part d'aquesta naturalesa. Així mateix, ens permet posar les condicions per a comprendre la seva naturalesa última: 

«A la vacuïtat no hi ha "la meva ment" ni "ment de Buda"; no hi ha "vacuïtat de la meva ment" ni "vacuïtat de la ment del Buda". A la vacuïtat no hi ha ni "això" ni "allò". Tot té el mateix sabor.»

Lama Zopa Rimpoché, El camí de la felicitat 

Mitjançant l'observació de la ment podem entendre que ni la «ment» ni el «jo» existeixen com a entitats sòlides, independents i autònomes, amb existència pròpia, i que, de fet, no existeixen més enllà de la mera denominació, és a dir, que existeixen com una mera convenció sobre la base de la mera experiència.

A qui va dirigit

Si bé és aconsellable tenir un cert coneixement previ, el retir és apte per a qualsevol persona que tingui un interès genuí en el budisme i la seva pràctica.

Estructura del curs

El curs es farà en una atmosfera de retir i de silenci. El seu format és eminentment pràctic, combinant instruccions tècniques clares i senzilles amb nombroses sessions de pràctica. 

Horari del curs

S'espera l'arribada dels participants el primer dia a partir de les 18:30h i hi haurà una sessió d'introducció al retir després de sopar. La sortida del retir és l'últim dia després del dinar.

Aportació 
195€ Inclou curs, allotjament i menjars.

Hans Burghardt és llicenciat en Bioquímica i Biologia Molecular i Doctor per la Universitat de Barcelona. Estudia i practica el budisme des de 2002, de la mà de mestres i meditadors tibetans i occidentals. Ha completat el Masters Program of Advanced Buddhist Studies a l'Istituto Lama Tzong Khapa (Itàlia), de sis anys de durada a temps complet, i un any de retir individual de meditació a més de nombrosos recessos de menor durada. Des del 2011 combina la pràctica intensiva de la meditació i l'estudi amb l'activitat com a docent en cursos de meditació i de filosofia budista, en cursos dirigits a un públic més ampli i com a guia de retirs de diferent durada, principalment a Espanya i Itàlia. És cofundador del projecte Dharmalabs, que té per finalitat compartir eines que permetin conrear i refinar el potencial que tenim com a éssers humans.