Retir de Mahamudra

Observar la ment i la seva naturalesa
Marina Brucet
Hans Burghardt
del 26 agost 2017 al 30 agost 2017

La meditació Mahamudra és un mètode molt directe i intuïtiu per tal de reconèixer la puresa de la ment i d'experimentar la naturalesa il·lusòria de l'ego. Aquest tipus de meditació, a l'aproximar-nos a com les coses existeixen en realitat, permet que la ment es torni més espaiosa i calma.

En aquest retir aprendrem a experimentar aquesta claredat i puresa de la ment des de diverses perspectives.

Meditar per experimentar la naturalesa de la ment

Segons el budisme, la naturalesa de la ment és calma. El tràfec de pensaments i emocions no forma part de la naturalesa essencial de la ment i n'és tan sols un producte. Quan es permet que la ment reposi, sense agitar ni forçar-la a aturar-se, els pensaments sedimenten naturalment com sorra en l'aigua. 

A través de la meditació Mahamudra podem aprendre a observar els pensaments i emocions sense reaccionar impulsivament a ells ni seguir-los obsessivament. Observant sense reaccionar compulsivament, la ment s'asserena i el volum de pensaments es redueix, el que ens permet afrontar l'agitació de la vida quotidiana mantenint la calma mental. 

Això ens permet, a més, reconèixer la veritable naturalesa de les experiències i de la ment, la seva puresa i claredat, i experimentar la calma i la satisfacció natural que són part d'aquesta naturalesa. Així mateix, ens permet posar les condicions per a comprendre la seva naturalesa última: 

«A la vacuïtat no hi ha "la meva ment" ni "ment de Buda"; no hi ha "vacuïtat de la meva ment" ni "vacuïtat de la ment del Buda". A la vacuïtat no hi ha ni "això" ni "allò". Tot té el mateix sabor.»

Lama Zopa Rimpoché, El camí de la felicitat 

Mitjançant l'observació de la ment podem entendre que ni la «ment» ni el «jo» existeixen com a entitats sòlides, independents i autònomes, amb existència pròpia, i que, de fet, no existeixen més enllà de la mera denominació, és a dir, que existeixen com una mera convenció sobre la base de la mera experiència.

A qui va dirigit

Si bé és aconsellable tenir un cert coneixement previ, el retir és apte per a qualsevol persona que tingui un interès genuí en el budisme i la seva pràctica.

Estructura del curs

El curs es farà en una atmosfera de retir i de silenci. El seu format és eminentment pràctic, combinant instruccions tècniques clares i senzilles amb nombroses sessions de pràctica. 

Horari del curs

El 26 d'agost, s'espera l'arribada dels participants a partir de les 18:30h i hi haurà una sessió d'introducció al retir després de sopar. La sortida del retir és el 30 d'agost després del dinar.

Aportació 
220€ Inclou curs, allotjament i menjars.

Marina Brucet és llicenciada en Bioquímica i Biologia Molecular i Doctora per la Universitat de Barcelona. Estudiant y practicant de budisme des de fa anys, ha estudiat amb renombrats mestres de la tradició del budisme tibetà com el Dalai Lama, Lama Zopa Rinpoche, Lama Jampa Monlam i Khensur Jampa Tegchok, entre altres, i ha completat el programa d'estudis avançats Masters Program of Advanced Buddhist Studies of Sutra and Tantra, de sis anys de durada, a Lama Tzong Khapa Institute, Itàlia, així com un retir individual de meditació d'un any, entre altres. Ha traduït diversos textos de pràctica i de filosofia, i en l'actualitat combina els retirs de meditació amb l'ensenyament de la meditació i la filosofia budista, impartint tant cursos especialitzats com més generals, amb un enfocament que sempre té en compte el context i les circumstàncies de la vida occidental. 

Hans Burghardt és llicenciat en Bioquímica i Biologia Molecular i Doctor per la Universitat de Barcelona, on va passar set anys fent recerca en diabetis i càncer. Medita i estudia el budisme des de 2002, de la mà de grans mestres tibetans i occidentals com el Dalai Lama, Kirti Tsenshab Rimpotxé, Lama Zopa Rimpotxé, Lama Jampa Monlam, Khensur Jampa Tegchok i Alan Wallace, entre d'altres. Ha estudiat el Masters Program of Advanced Buddhist Studies of Sutra and Tantra a l'Istituto Lama Tzong Khapa (Itàlia) —un programa avançat de 6 anys de filosofia budista— i ha completat un any de retir individual de meditació. En l'actualitat combina la pràctica intensiva de la meditació amb l'activitat com a docent de cursos de meditació i de filosofia budista. Ensenya budisme i meditació des de l'any 2011 i té experiència com a docent tant a la universitat com a centres de meditació, així com en la traducció de textos budistes de l'anglès al castellà.