Retir de lam rim

Caminant vers l'autèntica felicitat descobrint el que som
Hans Burghardt
del 28 desembre 2019 al 5 gener 2020

«Som el que pensem.
Tot el que som sorgeix amb els nostres pensaments.
Amb els nostres pensaments construïm el món.»

El Dhammapada. Buda Shakyamuni.

*NOTA: El retir constarà de dues rondes complementàries i autònomes. És podrà fer:

• Retir complet (totes dues rondes): del 8 al 16 o 17 d'abril
• Retir parcial (segona ronda): del 13 al 16 o 17 d'abril

NOTA. Es possible fer només una part del retir: del 28 al 31 de desembre o 1 de gener o del 1 al 5 de gener. Per aquells que optin a fer-lo en la seva totalitat el retir serà del 28 de desembre al 5 de gener sense interrupció.

Per tal de trobar autèntica satisfacció i felicitat, el budisme proposa desenvolupar el nostre potencial com a éssers transformant la nostra ment, cultivant certes qualitats i actituds. Segons el budisme, el punt de partida és el reconeixement d'aquest potencial i de la insatisfacció que acompanya el viure'n allunyats, per a, seguidament, mitjançant reflexions i tècniques específiques, cultivar coneixements, qualitats i actituds que ens ajudin a obrir-nos als altres i a desenvolupar una visió lúcida de la realitat, per així canviar la direcció de les nostres vides, dirigint-les cap a una satisfacció i felicitat més profundes que culminen en l'estat de plenitud que és el Despertar.

Les meditacions proposades en aquest retir tenen el seu origen en Buda Shakyamuni i van ser articulades en aquest format pel gran mestre indi Atisha (982-1054). Són meditacions bàsiques comunes a les diferents escoles del budisme tibetà que ens permeten caminar en la direcció de cultivar satisfacció i felicitat genuïna, fins al punt d'aconseguir la plenitud d'aquestes.

En les sessions explorarem i experimentarem amb les diferents reflexions proposades amb un ànim de recerca i amb la voluntat d'incorporar-les a un nivell el més profund possible. Amb aquesta finalitat, i sobre la base del cultiu de l'atenció mitjançant pràctiques específiques, observarem i analitzarem la nostra experiència des de l'òptica de les reflexions proposades, allunyant-nos d'una aproximació merament intel·lectual o escolàstica, i intentant, en canvi, arribar a una experiència del que es proposa que tingui un efecte beneficiós sobre la nostra percepció de nosaltres mateixos, dels altres i de l'entorn en el seu conjunt.

En el curs, ens centrarem principalment en la tradició coneguda com el camí gradual o lam rim (en tibetà) del mestre i erudit tibetà Lama Tsongkhapa (1357-1417), fundador d'una de les escoles de budisme tibetà —l'escola guelug— amb una aproximació, però, oberta i no sectària. Les meditacions inclouran, entre d'altres, els següents temes:

 • La naturalesa de la ment i el seu potencial.
 • Cultivar el desig de ser feliços i alliberar-nos del dolor i la insatisfacció (renuncia al patiment i les seves causes):
  • El gran valor d'aquesta vida.
  • Reconèixer la insatisfacció i identificar-ne les causes. 
  • Transitorietat i mort.
  • Les accions i els seus efectes (karma).
  • Els defectes de l'existència condicionada o cíclica.
  • Establir una direcció segura cap a la satisfacció i felicitat genuïnes.
 • Estendre el desig de felicitat als altres. L'esperit del Despertar (bodhichitta).
  • Les quatre actituds incommensurables: equanimitat, amor, compassió i alegria.
  • Entendre els inconvenients de l'egoisme i l'egocentrisme i els beneficis d'adoptar una actitud de pensar en els altres.
 • La visió lúcida de la realitat. La vacuïtat.

Per raons organitzatives, animem a tots els interessats a apuntar-se amb la deguda antelació.

Requisits

Tot i que és aconsellable tenir un cert coneixement del budisme, no hi ha requisits previs per a poder realitzar el retir, tan sols es requereix tenir confiança en la pràctica i ganes de participar.

El retir

Dates

El retir constarà de dues rondes complementàries i autònomes. És possible unir-se al retir per fer ambdues o bé per fer únicament la segona.

Entrades al retir: 8 d'abril o 13 d'abril.
Sortides del retir: 16 o 17 d'abril.

Retir complet (totes dues rondes): del 8 al 16 o 17 d'abril

El retir començarà el 8 d'abril després del sopar i finalitzarà el 17 d'abril després del dinar (encara que per a aquells que ho desitgin, podrà finalitzar el 16).

Retir parcial (segona ronda): del 13 al 16 o 17 d'abril

La segona ronda començarà el 13 després del sopar i finalitzarà el 17 d'abril després del dinar (encara que per a aquells que ho desitgin, podrà finalitzar el 16).

Organització

Les sessions práctiques es realitzaran en grup, a la sala de meditació de Tushita. Hi haurà sessions per explicar i aclarir aspectes de la pràctica, en les que es podran formular preguntes i dubtes. El guia del retir estarà disponible entre sessions per a facilitar informació, guia i assistència personal a tots els participants. El retir es farà en una atmosfera de silenci.

Idioma

El retir es realitzarà en castellà o en català si tan sols hi ha participants catalans.

Informació pràctica

Per a informació sobre l'allotjament, fer clic aquí.

Ja que la cobertura mòbil a la zona és molt limitada, es recomana deixar el número de telèfon fix de Tushita (+34 972.178.262) a un amic o familiar, per si els fos necessari contactar.

El centre no pot facilitar habitació individual.

Aportació 
Tot el retir: 280€. Inclou allotjament i menjars.
Del 28 al 31 de desembre-1 de gener: 115€ (fins 31 des) - 150€ (fins 1 gen). Inclou allotjament i menjars.
De l'1 al 5 de gener: 150€. Inclou allotjament i menjars.

Hans Burghardt és llicenciat en Bioquímica i Biologia Molecular i Doctor per la Universitat de Barcelona. Estudia i practica el budisme des de 2002, de la mà de mestres i meditadors tibetans i occidentals. Ha completat el Masters Program of Advanced Buddhist Studies a l'Istituto Lama Tzong Khapa (Itàlia), de sis anys de durada a temps complet, i un any de retir individual de meditació a més de nombrosos recessos de menor durada. Des del 2011 combina la pràctica intensiva de la meditació i l'estudi amb l'activitat com a docent en cursos de meditació i de filosofia budista, en cursos dirigits a un públic més ampli i com a guia de retirs de diferent durada, principalment a Espanya i Itàlia. És cofundador del projecte Dharmalabs, que té per finalitat compartir eines que permetin conrear i refinar el potencial que tenim com a éssers humans.