El camí budista a la felicitat: estudi i pràctica del Lam Rim

Marina Brucet
Hans Burghardt
del 7 març 2018 al 19 desembre 2018

«Meditar sense estudiar és com escalar sense braços;
estudiar sense meditar, com acumular tresors i mai emprar-los.»

Dita tibetana.

Aquest curs neix per donar un espai de trobada amb regularitat a aquelles persones que estan interessades en conèixer i practicar la meditació i el budisme en més profunditat.

Per tal de trobar autèntica satisfacció i felicitat, el budisme proposa desenvolupar el nostre potencial com a éssers transformant la nostra ment, cultivant certes qualitats i actituds. Segons el budisme, el punt de partida és el reconeixement d'aquest potencial i de la insatisfacció que acompanya el viure'n allunyats, per a, seguidament, mitjançant reflexions i tècniques específiques, cultivar coneixements, qualitats i actituds que ens ajudin a obrir-nos als altres i a desenvolupar una visió lúcida de la realitat, per així canviar la direcció de les nostres vides, dirigint-les cap a una satisfacció i felicitat més profundes que culminen en l'estat de plenitud que és el Despertar.

El camí budista a la felicitat: estudi i pràctica del Lam Rim

El camí budista a la felicitat és un curs en línia, un seguit de trobades des de casa, en forma de webinars (seminaris a través de la web) interactius i en directe. L'aproximació del curs és meditativa i inclou estudi i reflexió.

En el curs es presenta una visió panoràmica del budisme i de la seva pràctica, basada principalment en la presentació del camí gradual, en tibetà Lam Rim, que té l'origen en el mestre indi Atisha (982-1054) i que forma part de la tradició budista tibetana.

Al Lam Rim s'exposen de forma senzilla i clara les meditacions que ens permeten aconseguir l'estat de Buda. Segons el Dalai Lama: «L'objectiu principal d'aquests ensenyaments és el de transformar la ment. L'origen d'aquests textos es troba en els sutres i altres ensenyaments del mateix Buda, i tenen l'especial virtut d'exposar el seu pensament en un format que facilita la seva aplicació pràctica.»

El curs explora la visió budista de la realitat, amb especial èmfasi en les eines pràctiques que permeten la transformació personal, amb una aproximació pràctica i sense donar res per fet, però mantenint-nos fidels a la font original, evitant adaptacions superficials o parcials que desvirtuïn o s'allunyin de l'essència d'una tradició amb 2500 anys d'antiguitat, el valor de la qual han corroborat i continuen corroborant nombroses persones.

L'objectiu principal del curs és el de facilitar un coneixement teòric i pràctic que pugui ser integrat a la vida quotidiana per contribuir a una vida més plena i satisfeta i que això repercuteixi també en els altres. Amb aquesta finalitat es mostra com cultivar una felicitat més incondicional que no sigui quelcom semblant a una gratificació instantània resultat de certs estímuls, sinó més aviat un estat d'ànim que no depengui tant de les circumstàncies i que sigui més profund.

El curs és apte tant per a aquells que es vulguin introduir en el budisme, com per als que ja tinguin un cert coneixement del Lam Rim i que desitgin establir una pràctica quotidiana del Lam Rim i les sis perfeccions.

Continguts

En el curs, ens centrarem en la tradició del Lam Rim del mestre i erudit tibetà Lama Tsongkhapa (1357-1417), fundador d'una de les escoles del budisme tibetà —l'escola guelug— i també en el Bodisatvacharyavatara de Shantideva (mestre indi, 685-763). Amb una aproximació meditativa el curs inclourà, entre d'altres, els següents temes d'estudi i reflexió:

Introducció

 • Propòsit del budisme.
 • La naturalesa i el potencial de la ment.
 • Presentació del camí budista a la felicitat. Els tres aspectes.
 • Meditar i practicar el Lam Rim.

Part I: Cultivar el desig de felicitat i llibertat del patiment

Identificar l'arrel de la insatisfacció i el patiment

 • Presentació de les Quatre Veritats.
 • Identificar el que ens impedeix ser feliços: Els tres tipus de insatisfacció/patiment.
 • Les causes de la insatisfacció i el patiment. Karma i afliccions.
 • L'existència condicionada (cíclica) i els seus defectes.

El camí de l'alliberament de la insatisfacció i el patiment

 • El preciós renaixement humà. Transitorietat i mort.
 • El camí de l'ètica, la concentració i la saviesa (les Quatre Veritats: tercera i quarta veritat).
 • Establir una direcció segura: Refugi.

Part II: La ment altruista del despertar

La ment altruista del despertar

 • Ampliar el desig de felicitat i llibertat del patiment als altres. Equanimitat. Reconèixer el que ens iguala als altres.
 • L'amor i la compassió en el budisme. Les Quatre Actituds Incommensurables.
 • Cultivar la ment altruista del despertar (bodichita).
 • Sis causes i un efecte.
 • Igualar-se i intercanviar-se amb els altres. Tonglen.

L'estil de vida del bodisatva

 • L'estil de vida del bodisatva, el cercador del despertar. Vots del bodisatva.
 • Les sis perfeccions que condueixen a la ment del despertar i la reforcen.
 • Transformar el pensament egocèntric en el pensar en els altres (lojong).

Part III: La visió lúcida de la realitat

La saviesa de la vacuïtat

 • La realitat convencional i l'última.
 • Els diferents nivells de comprensió de la visió de la vacuïtat.
 • La saviesa de la via del mig.

Curs en línia interactiu i en directe

El curs s'ofereix en línia a través d'un servei de webinars, un servei de seminaris interactius i en directe a través de la web. Les trobades, per tant, seran a temps real.

Retirs presencials a Tushita

El curs es pot complementar amb els retirs presencials de Lam Rim que oferim regularment a Tushita, en general durant les vacances de Nadal, per Setmana Santa i sovint també a l'estiu.

A qui va dirigit

Si bé és aconsellable tenir un cert coneixement previ, aquests cursos són aptes per a qualsevol persona que tingui un interès genuí en el budisme tibetà i la seva pràctica.

Dates i horari

De març a desembre de 2018. Les sessions seran els dimecres de 19:30h a 21:00h. Per tal de facilitar que es pugui començar amb puntualitat serà possible connectar-se a la sessió uns minuts abans de començar.

 • Primer semestre: del 7 de març a l'11 de juliol (sense sessió el dia 28 de març). 
 • Segon semestre: del 5 de setembre al 19 de desembre (sense sessió els dies 31 d'octubre i el 5 de desembre). 

La introducció i la primera part l'ensenyarà Marina Brucet. La segona part l'ensenyarà Hans Burghardt. L'última part l'ensenyaran Marina Brucet i Hans Burghardt.

Aportació

Informació i inscripcions

Escriu un correu a oficina@tushita.es.

Hans Burghardt és llicenciat en Bioquímica i Biologia Molecular i Doctor per la Universitat de Barcelona, on va passar set anys fent recerca en diabetis i càncer. Medita i estudia el budisme des de 2002, de la mà de grans mestres tibetans i occidentals com el Dalai Lama, Kirti Tsenshab Rimpotxé, Lama Zopa Rimpotxé, Lama Jampa Monlam, Khensur Jampa Tegchok i Alan Wallace, entre d'altres. Ha estudiat el Masters Program of Advanced Buddhist Studies of Sutra and Tantra a l'Istituto Lama Tzong Khapa (Itàlia) —un programa avançat de 6 anys de filosofia budista— i ha completat un any de retir individual de meditació. En l'actualitat combina la pràctica intensiva de la meditació amb l'activitat com a docent de cursos de meditació i de filosofia budista. Ensenya budisme i meditació des de l'any 2011 i té experiència com a docent tant a la universitat com a centres de meditació, així com en la traducció de textos budistes de l'anglès al castellà.

Marina Brucet és llicenciada en Bioquímica i Biologia Molecular i Doctora per la Universitat de Barcelona. Estudiant y practicant de budisme des de fa anys, ha estudiat amb renombrats mestres de la tradició del budisme tibetà com el Dalai Lama, Lama Zopa Rinpoche, Lama Jampa Monlam i Khensur Jampa Tegchok, entre altres, i ha completat el programa d'estudis avançats Masters Program of Advanced Buddhist Studies of Sutra and Tantra, de sis anys de durada, a Lama Tzong Khapa Institute, Itàlia, així com un retir individual de meditació d'un any, entre altres. Ha traduït diversos textos de pràctica i de filosofia, i en l'actualitat combina els retirs de meditació amb l'ensenyament de la meditació i la filosofia budista, impartint tant cursos especialitzats com més generals, amb un enfocament que sempre té en compte el context i les circumstàncies de la vida occidental.