Reposar la ment en la calma

D'acord amb el budisme, la naturalesa de la ment és calma. El bullici de pensaments, emocions, etc. no formen part de la naturalesa essencial de la ment, sinó que en són un producte. Quan es deixa reposar la ment de forma natural, sense agitar-la ni forçar-la a aturar-se, tots aquests pensaments sedimenten de forma natural com la sorra barrejada amb aigua.

Mitjançant certes tècniques de meditació emprades per a cultivar quietud mental, podem aprendre a observar els pensaments, emocions, etc. sense reaccionar-hi impulsivament o seguir-los de forma compulsiva i obsessiva, i també a connectar amb la calma i satisfacció naturals que formen part de la naturalesa de la ment i que sempre ens acompanyen i estan disponibles si sabem reconèixer-les. Així, la meditació, tal com s'entén en el budisme, no consisteix a deixar la ment en blanc. A l'observar la ment sense reaccionar compulsivament amb els seus continguts la ment es calma i el volum de pensaments es redueix, permetent-nos, a més, encarar l'agitació de la vida quotidiana tot mantenint la quietud mental, com l'àguila que és capaç de solcar el cel sense batre les ales.

A qui va adreçat

Tot i que les tècniques de meditació explicades en el curs tenen el seu origen en el budisme, l'aproximació serà laica i oberta a tot tipus de persones, pel que aquest curs és apte per a qualsevol persona que tingui interès a aprendre les tècniques que es proposen.

Estructura del curs

El curs es farà en una atmosfera de retir i de silenci. El seu format és eminentment pràctic, combinant instruccions tècniques clares i senzilles amb nombroses sessions de pràctica. Les diferents tècniques es presentaran posant l'èmfasi en els seus objectius fonamentals: calmar i enfocar la ment, desenvolupar espai mental, cultivar l'atenció i millorar el coneixement d'un mateix. 

Horari​ del curs

El divendres, s'espera l'arribada dels participants a partir de les 18:30h i hi haurà una sessió d'introducció al curs després de sopar. La sortida del curs és el diumenge després del dinar. Veure l'horari complet.

>> Veure els propers cursos d'Aprendre a meditar

>> Veure el calendari d'activitats